9 hverdagstips som kan hjelpe for en bedre psykisk helse

23. desember 2020 kl. 12:10 · 5 minutter å lese

Kvinne som sole seg i sollyset

God psykisk helse kan bidra til at man bedre takler ulike utfordringer i tillegg til å fungere godt i hverdagen. Det å bygge opp egne styrker, oppleve mestring, glede og positivitet er ting som kan bedre den psykiske helsen og dermed livskvaliteten vår. Hva som for den enkelte kan bidra til en bedre psykisk helse varierer, men her har vi samlet noen generelle tips alle kan prøve, så kan du se hva som fungerer for deg.

 

1. Finn en hobby – Gi deg selv tid til å gjøre noe du liker og som gir deg en følelse av mestring. Det å holde på med noe du synes er kjekt kan gjøre at du glemmer litt “tid og sted” slik at du lettere finner roen og klarer å slappe av.

 

2. Fysisk aktivitet – Finn en aktivitet du liker og som du synes er hyggelig å drive med – det kan for eksempel være å gå en tur ute i naturen, spille ballspill eller dra på en gruppetime på et treningssenter. Dette kan ha en positiv påvirkning både på tanker og følelser, og vil gi overskudd i hverdagen.

 

3. Mindfulness – Fokuser på pusten din, og fokuser på å være tilstede her og nå. Dette kan hjelpe deg i å bli mer bevisst egne følelser og tankemønstre, og det kan gjøre det lettere for deg å akseptere ting som de er. Bevisst tilstedeværelse kan gjøre det lettere å rette blikket mot her og nå – og framtiden, heller enn tilbake mot en vanskelig fortid.

 

4. Bygg vennskap – Finn tid til å gjøre noe hyggelig sammen med en god venn. Denne prioriteringen er viktig for å styrke de gode relasjonene og for bevaring av ønskede vennskap. Samtidig får man muligheten til å snakke om alt og ingenting, og det er ofte godt å ha noen man kan snakke om alt med uten å føle at man må filtrere tankene sine. Med andre ord er det viktig å prioritere de menneskene rundt en som får en til å føle seg trygg og som gir rom for at man kan være seg selv.

 

5. Positiv tankegang – Avslutt dagen med å skrive ned 3 positive ting som har skjedd. Dette kan hjelpe deg med å bygge et positivt tankemønster som igjen kan redusere bekymringer – med sluttresultatet at man oppnår en høyere generell trivsel.

 

6. Gjør en god gjerning – besøk en som er ensom, hjelp en eldre person med å handle, hjelp en nabo eller bidra i en dugnad. Vi har vel alle kjent på den gode følelsen man får etter å ha hjulpet noen og gjort nytte for oss?

 

7. Utfordre deg selv – Sett deg et mål om noe du har lyst til å lære eller oppnå. Dette målet bør være både realistisk og gjennomførbart, og ved å oppnå målet ditt vil du oppleve den gode følelsen av mestring – og mestringsfølelse gir oss større tro på oss selv.

 

8. Uttrykk takknemlighet – Dette punktet er lett å glemme i en travel hverdag hvor de små tingene ofte tas for gitt. Hvis man blir flinkere til å føle og uttrykke takknemlighet, også for det hverdagslige, vil man i større grad kunne kjenne på gleden disse tingene gir oss.

 

9. Opparbeid en god søvnrytme: Tilstrekkelig med søvn er viktig for både kropp og sjel og kan ha stor innvirkning på den psykiske helsen. Ettersom vi mennesker setter pris på rutiner kan det å ha faste tidspunkt for leggetid – og for når man skal stå opp – være viktig. For å opprettholde denne rutinen er det viktig med god søvnhygiene, som for eksempel legge bort telefonen før man legger seg ned i sengen. Videre anbefales så mye som 7-9 timer søvn hver natt for en voksen person.

 

Prøv ut disse tipsene, og se om du merker en forskjell i hverdagen? Og husk, det er viktig at man gir det litt tid da effekten ikke kommer etter første forsøk. Nye rutiner tar tid å innarbeide.

Del

Relaterte artikler


Del