23. desember 2020 kl. 15:03
Det er mange som opplever å bli sjalu på kjæresten, eller at kjæresten er sjalu på dem. At litt sjalusi kan oppstå er imidlertid helt normalt da sjalusi nettopp handler om at man føler seg redd for å bli forlatt, eller for å bli avvist, av en person som står en nær. Sjalusi er en følelse som oppstår når man føler at noe man har, som for eksempel et kjærlighetsforhold, trues av andre. Når man er sjalu involverer det alltid tre eller flere parter – deg, det som er ditt og en ekstern faktor som truer dette. Sjalusi kan føre til veldig ubehagelige følelser, negative tanker og i noen tilfeller uakseptabel atferd. Selv om sjalusi ofte oppstår fra et ønske om at kjærlighetsforholdet skal vare, så kan sjalusi i noen tilfeller føre til det motsatte, nemlig at forholdet svekkes og etterhvert tar slutt. Sjalusien oppstod kanskje på grunn av misforståelser og mistolkninger, uten en reell ekstern trussel, og sjalusien i seg selv blir det som sliter forholdet fra hverandre.
Hvordan man opplever sjalusi – og hva som utløser sjalusi – varierer fra person til person. Ofte kan det handle om dårlig selvtillit, selvbilde eller selvfølelse med tilhørende bekymring om at partneren kommer til å forlate deg fordi du føler at du ikke er god nok. Sjalusien oppstår med andre ord på grunn av usikkerhet. Man kan også være preget av dårlige opplevelser fra tidligere forhold, som for eksempel utroskap. Kanskje har man selv vært utro og legger dette over på partner.
Det er også en forskjell på å bli sjalu av tanken om romantisk konkurranse og det å bli sjalu på alle sosiale eller arbeidsrelaterte relasjonene partneren din måtte ha. Videre er det også forskjell på å være litt sjalu, noe de fleste kan oppleve på et eller annet tidspunkt, og det å være sykelig sjalu. Når det er snakk om urimelig eller overdreven sjalusi handler det ofte om en overdreven og sterk redsel for at noe har skjedd – eller at noe kommer til å skje i fremtiden. Man blir ofte mistenksom, kontrollerende og oppfører seg kanskje til og med på en aggressiv måte overfor partneren sin. I slike tilfeller kan det være lurt å oppsøke profesjonell hjelp, både for den sjalu partens skyld, den andre parten og forholdet selv.
Ved sjalusi kan man oppleve å føle på uro, sinne, tristhet og fortvilelse. Følelser som ikke er gode å kjenne på. Det å være sjalu kan være energikrevende, og følelsene som oppstår ved sjalusi fører som regel aldri til noe bra. Det er ikke alltid lett, men her er noen råd du kan prøve ut selv for å redusere eller bli kvitt sjalusien:
Hvis sjalusien ikke forsvinner, men begynner å tære på forholdet, vil vi anbefale å ta kontakt med en psykolog. Mange velger å ta kontakt med en psykolog i forbindelse med sjalusi da psykologen kan hjelpe en med å sortere tanker, og med å finne fram til de riktige teknikkene som gjør en i bedre stand til å håndtere sjalusien.