Student i utlandet og ensom i julen?

18. oktober 2023 kl. 09:53 · 8 minutter å lese

julepynt

Julen nærmer seg med stormskritt, og de fleste nordmenn har planene klare. Enten det er å feire alene, sammen med en partner, familie eller venner. Vi har mer eller mindre en felles oppfattelse av hva en “norsk jul” innebærer, og forventer en “pakke” med spesifikke tradisjoner, stemninger og følelser. Når julen så er overstått er vi klare til å møte det nye året, blant annet fordi vi har gjennomgått det samme “jule rituale” så lenge vi kan huske. Denne måten å feire julen på føles trygt og godt og er en sentral del av vår felles kultur og den enkelte families tradisjoner. Derfor er det ikke så rart at dersom denne julen uteblir, så kan man oppleve sterke følelser av hjemlengsel, ensomhet og tomhet. Av de flere tusen som årlig oppholder seg i utlandet er det mange som velger å dra hjem til jul. Men det er også mange som enten ikke ønsker, eller har mulighet av for eksempel økonomiske årsaker, til en “svipptur” hjem til Norge i julen eller i løpet av utenlandsoppholdet for øvrig. Er du en av de som sitter på andre siden av kloden og bekymrer deg for hvordan du skal takle julen så langt hjemmefra?

 

Her er noen tips til nettopp deg!

 

  • Hold fast ved årsaken til hvorfor du reiste til utlandet i utgangspunktet!

De fleste som reiser utenlands for å studere gjør dette nettopp for å oppleve noe helt annet enn hva de er vant til. Men det å gå glipp av årets kanskje viktigste begivenhet kan allikevel være veldig tøft, så her gjelder det å holde fast ved hvorfor du valgte å dra – og hva du kanskje er villig til å oppleve i løpet av utenlandsoppholdet ditt.

 

For eksempel:

  •  Jeg vil bli kjent med en ny kultur og jeg vil lære et nytt språk. Dette tar imidlertid tid, og det er mange situasjoner hvor jeg føler meg utenfor og ikke kan delta i alt som skjer.
  • Jeg vil tilbringe tid i eksotiske omgivelser langt hjemmefra. Det betyr imidlertid også at jeg ikke samtidig kan få det som oppleves tryg og kjent, selv om jeg noen ganger har behov for det.
  •  Jeg vil bli kjent med nye mennesker. Dette innebærer nødvendigvis også perioder med ensomhet og savn etter familie og nære venner “der hjemme”.

Ved å akseptere at det å studere i utlandet innebærer mange forskjellige typer opplevelser, vil du lettere kunne romme også de vanskelig følelsene som medfølger. Husk at du lærer masse av både positive og negative erfaringer og følelser!

 

  •     Vær nysgjerrig og åpen for lokale tradisjoner

Norsk julestemning og julefeiring betyr noe helt særlig for oss, nettopp fordi vi er norske. Ofte handler det om å tilbringe tid med nærmeste familie og følge tradisjoner som familien følger år etter år – mat, gaver, julegudstjeneste, besøk hos slektninger, julefilmer osv. Men hva betyr julen for de lokale der du befinner deg akkurat nå? Feirer de på samme måte som vi gjør hjemme i Norge? Mange steder betyr julen mye mindre enn hva den gjør her hjemme, og familien har nødvendigvis ikke en like sentral rolle i julefeiringen. Snakk med de lokale og finn ut hvordan du kan feire jul vertslandet. Er det noen religiøse ritualer du kan få innblikk i? Felles fest på “torget”? Selv om den store julestemningen uteblir akkurat i år, så får du mest sannsynlig noen gode historier å fortelle når du kommer hjem.

 

  •     Oppsøk et fellesskap

Mange steder i utlandet er det fellesskap for utenlandsstuderende og nordmenn på stedet. Norske Sjømannskirken holder for eksempel julegudstjenester over hele verden.

Hvis det er norske familier der du befinner er det mulig de åpner hjemmet sitt for studenter som er borte i julen, og ellers finnes det kanskje andre fellesskap (avhengig av hvor du befinner deg), som for eksempel en amerikansk kirke eller en spansk studentforening, hvor de feirer julen på litt lik måte som oss? Man kan også sjekke ut digitale platformer som “Couchsurfing” og “Meetup”. Nøkkelen her er å være oppsøkende og kreativ. Fokusere mindre på muligheten for at du blir avvist, og mer på at det er positivt for alle at man viser initiativ. Sjekk forskjellige grupper på sosiale medier og oppslagstavler på universitetet for hvilke arrangementer som planlegges. Er det ingen som organiserer noe, gjør det selv!

 

  •     Gjør noe helt annet!

Kan det hende, at norsk jul faktisk er best i Norge? Ja, men så er det jo ikke noe i veien for å gjøre noe helt annet i feriedagene. Meld deg på et dykkekurs, dra på ekskursjon, gå på teater, dra på en yogaretreat eller dra på telttur i skogen. Julen kommer tross alt tilbake neste år!

Del

Relaterte artikler


Del