Jul, julestri og julestress: Hvilken juletid ønsker du deg?

18. oktober 2023 kl. 09:53 · 10 minutter å lese

Jul kjøpesenter

Julen er for mange en tid preget av hygge, tradisjoner og etterlengtede sosiale sammenkomster med venner, kollegaer og ikke minst familie – som også er jevnt fordelt over det ganske land. Gaver skal kjøpes, hjem skal pyntes, mat skal lages og kaker skal bakes. Oppi det hele er desember – ironisk nok – for mange av oss en av de mest travle månedene i løpet av hele året, preget av tidsfrister, ferdigstilling av prosjekter og rapporter og eksamener. Samtidig som du skal rekke å bli ferdig med alt, er det også meningen at du skal “nyte” førjulstiden mens du kjenner på juleglede, medmenneskelighet og ro. Ikke minst er julen for mange preget av økonomiske bekymringer, hvor mange bruker mer penger enn de egentlig har råd til. Med andre ord er desember og juletiden en måned fylt av motsetninger – med alle årets krav samlet opp den ene siden, og forventninger om ro og glede på den andre siden. 

 

Har man dette i tankene er det kanskje ikke så vanskelig å forestille seg at mange lett kan oppleve å føle seg både overveldet og stresset!

 

Så hva kan man gjøre for lettere møte denne tiden uten at opplevelsen av stress og overveldelse blir så sterk at den i verste fall ødelegger hele juletiden? Under har vi oppsummert noen enkle tips man kan benytte seg av for å lette litt på presset mange føler på både i førjulstiden og under høytidsdagene:

 

  • Prioriter: Innimellom alle aktivitetene i en full kalender, pass på finne tid til deg selv hvor du kanskje kan slappe litt av i ditt eget selskap. Innebærer dette at du må nedprioritere (avlyse) noe annet, så kanskje det er nettopp det du skal gjøre. Prioritere de eventer, aktiviteter og mennesker som er viktigst for deg.

 

  • Senk kravene: Ofte er våre egne forventninger til juleforberedelser mye større enn de forventningene andre faktisk har til oss. Skal du for eksempel arrangere en julemiddag vil gjestene dine sette mye mer pris på at du er mentalt tilstede sammen med de enn hvordan bordet er dekorert, dette vil med all sannsynlighet gjelde både for familiemiddagen og vennemiddagen. Kjøp julekakene, du trenger ikke bake de selv. Skinner ikke kjøkkenbenken er det heller ingen av gjestene som vil bry seg om dette. Tenk over hva du selv som gjest hadde satt pris på, og hva du hadde brydd deg mindre om – ofte blir bildet annerledes.

 

  • Gaver: Kjøp færre og kanskje rimeligere gaver. Forsøk å vise omtanke på en annen måte. Samme prinsippet som over gjelder også her, dyrere gaver betyr ikke nødvendigvis mer kjærlighet. Mottaker vil nok sette mer pris på en gave som du faktisk har hatt råd til, heller enn tanken på å gi avsender økonomiske bekymringer.

 

  • Hele familien plutselig samlet under samme tak: Kjenner du at du blir overveldet av plutselig være veldig tett på mennesker du ikke pleier å omgås på denne måten, og du er redd for at det skal oppstå unødvendige krangler og konflikter, benytt deg av enkle tiltak som å gå deg en tur, sette deg et annet sted i huset med en bok eller vær ærlig å si at du trenger en liten pause for deg selv. Vi er alle forskjellige, dette endres ikke automatisk bare fordi det er jul.

 

  • Stresset eller lei deg: Snakk med en du stoler på, fortell vedkommende hvordan du har det. Mest sannsynlig vil vedkommende kjenne seg bedre igjen i situasjonen din enn hva du kanskje antok på forhånd.

 

  • Lag lister: Lag lister over prioriteringer, viktigste først og jobb deg nedover. Må alt ferdigstilles eller påbegynnes før jul? Ved å visualisere blir det ofte lettere å se hva som er viktig og hva som er mindre viktig, viser det seg at noe må utgå er dette mest sannsynlig helt greit.

 

Oppsummert – for at juletiden ikke skal bli unødvendig stressende og en stor kilde til bekymringer, prioriter og senk egne krav for hvordan du tror alt må være for at du og de rundt deg skal få en fin høytid. Julestemning finnes overalt rundt deg, det viktigste du kan gjøre for deg selv er kanskje å senke skuldrene litt og heller forsøke å være tilstede. Føler du imidlertid at det allerede har gått så langt at stresset har tatt overhånd, og du ikke vet hvor du skal begynne, kan det kanskje være en ide å snakke med en psykolog eller online psykolog som kan hjelpe deg med å sortere tanker og finne tilbake til det som er viktig for deg.

Del

Relaterte artikler


Del