Hvordan oppnå en god relasjon mellom deg og psykologen?

18. oktober 2023 kl. 09:33 · 10 minutter å lese

Mann med sin bærbare datamaskin

Det å oppsøke hjelp, få time hos psykolog og inngå i samtalebehandling kan føles skremmende for mange, enten det er å møte psykolog på kontor, på nett eller via telefon. Ettersom vi i Lifekeys tilbyr psykologtimene online vil vi i dette innlegget fokusere på det å møte psykologen på nett eller via telefon. Videobaserte eller telefonbaserte samtaler kan enten føre til at det blir mindre skremmende med terapi, eller at det skaper et ekstra ubehag.

 

For mange er derfor valget om å kontakte psykolog et modig skritt å ta. Uansett om man er trygg og komfortabel med å snakke med en psykolog eller om man synes det er skremmende eller ubehagelig, er det viktig å finne en psykolog man opplever å ha god kjemi med. For som med mye annet så gjelder heller ikke «one size fits all» for samtaleterapi eller terapi på nett. Selv om psykologen er erfaren, dyktig og passer godt med andre personer, er det ikke nødvendigvis slik at psykologen passer for deg. Imidlertid finnes det visse fellestrekk som kjennetegner en god relasjon mellom klient og psykolog, og som kan benyttes for å finne en psykolog som passer for deg.

 

Her er noen av de viktigste faktorene i klient-psykolog relasjonen:

 

  1. Et felles mål med definerbar og målbar endring underveis:

Det er viktig å sikre at psykologens metoder og ferdigheter samsvarer med dine mål for samtalebehandling. I dette punktet kan det for eksempel være viktig å tenke over:

 

«Har psykologen erfaring med de utfordringer og problemer du har?»

og

«Hva ønsker du å arbeide med? Har du og psykologen en felles forståelse for hvordan dere kan oppnå dine mål?»

 

Underveis er det også viktig å undersøke om du opplever ønsket fremgang i henhold til dine mål. En god psykolog vil hjelpe deg med både å redusere symptomer, samt øke dine mestringsevner. Dersom samtalebehandling virker, bør du kunne se og føle på endringen selv.

 

  1. Tilbakemelding og ærlig kommunikasjon:

Det bør tilrettelegges for at du oppnår en god forståelse for din egen fremgang gang gjennom hele samtalebehandlingen. En god psykolog er alltid oppmerksom på dine behov og vil derfor sette pris på tilbakemeldinger fra deg om hva som fungerer, og eventuelt ikke fungerer, i samtalebehandlingen. Da er det viktig at du som klient opplever tilstrekkelig trygghet i relasjonen til å komme med tilbakemelding dersom du opplever at behandlingen ikke forløper slik du selv ønsker og har behov for. Disse samtalene vil legge til rette for at behandlingen hele tiden oppleves nyttig og effektiv med tanke på måloppnåelse.

 

For å hjelpe deg som søker hjelp til å finne en passende psykolog, har Lifekeys valgt å presentere sine psykologer slik at man kan se hvilke erfaringer og ferdigheter psykologene har. Lifekeys online psykologer er tilgjengelige for deg når du trenger det, og du kan bestille time allerede i dag på.

Del

Del