Hva er stress og hvordan påvirker det oss?

23. desember 2020 kl. 12:47 · 3 minutter å lese

Kvinne, seing gjennom, et vindu

Flere og flere friske mennesker rammes av stress, og de fleste av oss har nok fra tid til annen opplevd å være stresset. Stress kan beskrives som en tilstand av psykisk og fysisk ubalanse som oppstår når vi blir utsatt for krav, utfordringer, påvirkninger eller forandringer fra omverden. Stress som oppstår i tidsbegrensede perioder er normalt og ofte nødvendig for at vi skal kunne komme oss gjennom en krevende periode. En vedvarende tilstand med høyt stressnivå kan imidlertid bli en helsebelastning som i noen tilfeller kan utvikle seg til utbrenthet. Stress er ofte knyttet til ulike situasjoner på skole eller arbeidsplassen, og andre personlige situasjoner hvor det oppleves høye krav.

 

Stress kan føre til symptomer som sviktende konsentrasjonsevne, beslutningsvegring, irritasjon, rastløshet, hjertebank, muskelspenninger, uro i kroppen, hodepine, endring i appetitt og søvnvansker.

 

Ønsker du å vite mer om ulike typer og grader av stress og hvordan dette påvirker deg kan du lese artikkelen om Stress – the good, the bad and the ugly.

 

Lyst til å lære mer om hvordan man kan mestre og redusere stress? Da anbefaler vi å ta en titt på artikkelen om stressmestring og stressrespons.

 

Hvis du føler at stresset påvirker hverdagen din negativt og du synes det er vanskelig å håndtere dette, kan en online psykolog hjelpe deg med å finne årsakene til stresset, hjelpe med å sortere tankene og til å finne teknikker som kan bidra til å redusere stress.

Del

Relaterte artikler


Del