Hva er et panikkangst anfall?

18. oktober 2023 kl. 09:52 · 3 minutter å lese

Noen bak et glass

Panikkangst oppleves som plutselig innsettende intens angst, som kan komme når som helst uten forvarsel. Det typiske forløpet er at panikken raskt når en topp (i løpet av noen minutter) for deretter å avta i styrke. Personer som har denne lidelsen opplever et panikkanfall som dramatisk og frykter for at de plagsomme kroppssymptomene som ledsager panikken er tegn på at noe fatalt er i ferd med å inntreffe. 
Symptomer ved panikkangst kan være hjerteklapp, økt eller uregelmessig hjertefrekvens, svetting, skjelving eller risting, pustevansker, kvelningsfornemmelse, smerter i brystet, kvalme og urolig eller løs mage, svimmelhet, følelse av å skulle besvime, uvirkelighetsfølelse, prikking, nummenhet i huden, hetetokter og frysninger.

Det er vanlig at kroppslige symptomer som blir sterkt fremtredende i angstanfallet, tolkes som tegn på at en kveles, er i ferd med å dø, at en blir gal eller mister kontrollen over seg selv og sine handlinger. Vanligvis vil de som har panikkangst ha bekymringer og frykt for å få nye anfall. Det er også vanlig at en endrer atferd som et resultat av panikkanfallene, og visse aktiviteter (for eksempel knyttet til fysiske anstrengelser) unngås.


Kognitiv terapi er en tilnærming som har vist seg å være virkningsfull for å behandle panikkangst.

 

Her kan du lese mer om hva panikkangst er og om hvordan det kan behandles.

Del

Relaterte artikler


Del