4 råd for å håndtere sosial angst

31. desember 2020 kl. 08:57 · 7 minutter å lese

Kvinne slapper av

Sosial angst, ofte også kalt fobi, er en markert og vedvarende frykt for å bli negativt vurdert av andre. Personen frykter for at hun eller han vil opptre på en måte som blir ydmykende eller pinlig i møtet med andre. Les mer om sosial angst.

Frykten for å opptre på en ydmykende måte foran andre er større enn folk flest tror. I en stor undersøkelse viste det seg at folk ser på frykten for å prate foran andre og mislykkes som større enn frykten for å dø. Svette og skjelving er noen av symptomene folk med sosial angst kan oppleve daglig. Folk med sosial angst kan ha færre venner, og det er større sjanse for at de uteblir fra skole og arbeid. Selv ved mildere former for sosial angst ser man ofte at personene unngår å delta i sosiale sammenhenger, bursdager og fester. Så, hvilke tips og råd er nyttige for å håndtere sosial angst?

Det finnes flere ulike tiltak man kan gjøre for å mestre den sosiale angsten, og det anbefales å søke hjelp fra psykolog for å få hjelp til dette. Men det er også fullt mulig å eksperimentere litt med ulike mestringsstrategier for sosial angst på egenhånd.

 

Her er 4 strategier som kan være nyttige å prøve ut:

1. Forstå at angst er naturlig.

Angst er det normale svaret kroppen vår gir når vi oppfatter fare. Vår kropp og sinn settes i beredskap under fare, og dette har vært nyttig for oss i utviklingen som menneske. Kroppen produserer adrenalin og uten denne kunne vi ikke utført vårt beste under beredskap. Bekymring om hva andre synes er også naturlig. Mennesker utviklet seg som en sosial art og vi er derfor avhengige av hverandre for å overleve.

 

2. Angsten er ikke virkeligheten.

Alle har en indre monolog med seg selv – en konstant strøm av tanker som påvirker humør og energi. Sosial angst nærer seg på tanker som overdriver fare og forutser alvorlige konsekvenser. Typiske tanker er: «Dette møtet kommer til å være en katastrofe» eller «Jeg føler meg nervøs, og det kommer alle til å se». Å tenke på denne måten er en vane, og, som med de fleste vaner, kan også disse endres.

Forsøk å utfordre egne tanker og søk i alternative tanker når du føler deg engstelig. Hva forteller du deg selv når du føler deg nervøs før møte med andre? Skriv det ned i en dagbok for å registrere hver situasjon, tankene du har og angstnivået du opplever. Angstproduserende tanker er nesten alltid forvrengninger og overdrivelser – “alle stirrer på meg”, “Jeg høres alltid ut som en idiot”, “Hvis jeg gjør en feil, vil alle legge merke til det”.  Undersøk det som ligger bak de angstproduserende tankene kritisk og prøv å korrigere dem med alternative tanker. Alternative tanker er ikke positiv tenkning, men realistisk tenkning.

 

3. Pusteøvelser.

Noe av det verste med angsten er følelsen når den begynner og pusten blir ukontrollert. Når dette skjer, prøv å trekk pusten langsomt og dypt inn i magen din. Det er lurt å øve på pusteøvelser. For eksempel med å puste langsomt og la hendene hvile på magen. Pust dypt gjennom nesen, og la magen din stige når du inhalerer. Etter at du har øvd på denne type pusting og blitt vant til den, vil det til slutt føles lett og naturlig å puste på denne måten. Så når du begynner å føle deg engstelig, vær oppmerksom på pusten din, prøv å flytt bevisst fokus til langsomme pusteøvelser med magen.

 

4. Tolerere usikkerhet.

Dette er vanskelig. De fleste liker å ha kontroll over ting og vite hvor ting står. Dessverre er ikke livet alltid slikt. Tilsutt må vi bare akseptere at man ikke kan kontrollere alt. Ikke alle vil like deg og ikke alle vil godkjenne alle handlingene dine. Noen ganger er det beste alternativet å bare akseptere at ting er som de er.

Del

Relaterte artikler


Del