Spillavhengighet

24. desember 2020 kl. 10:03


Spilleavhengighet eller gamblingavhengighet karakteriseres ved hyppig gjentatte episoder av spillelidenskap. Det kan være vanskelig å differensiere mellom misbruk og forbruk, men det er en tommelfingerregel som sier at når spillingen dominerer en persons liv og det går på bekostning av sosialt-, arbeids-, familie- og privatliv så kan det være tegn på avhengighet. En persons spilleavhengighet kan ha en negativ påvirkning på familie og venner.


De største karakteristika ved spilleavhengighet kan være høy spenning, ‘drømmen om den store gevinst’, og en sterk opplevelse av å glemme tid, sted og bekymringer når man spiller.
 Følgende spørsmål er lure å stille seg selv hvis man tror at man er spilleavhengig. Hvis du svarer ja på fire av ti spørsmål er det kanskje en grunn til å tro at du kan ha tegn for spilleavhengighet. Hvis du svarer ja til ett av de følgende spørsmålene, så er du sannsynligvis i risikosonen for å utvikle et spilleproblem.

 


Er du sterkt opptatt av spill?
Blir du fraværende når du spiller eller tenker på spill?
Har du behov for å øke innsatsen for å oppnå spenning?
Blir du rastløs eller irritert når du er nødt til å avslutte spillet?
Spiller du for å slippe å tenke på dagligdagse problemer?
Vender du tilbake til et spillstedet for å vinne tilbake det du tidligere har tapt?
Lyver du til din familie og dine venner for å skjule din deltakelse i spill?
Har du begått kriminalitet for å kunne spille? For eksempel tyveri.
Har du mistet (eller satt i fare) vennskap, familie, utdannelse eller jobb på grunn av spillingen?
Har du gjentatte ganger forsøkt å bringe din spille lidenskap under kontroll eller forsøkt helt å stoppe ditt spill uten å lykkes?

 

Spilleavhengighet Norge er en frivillig organisasjon som har mye nyttig informasjon for de som sliter og deres pårørende.

Opplever du spillavhengighet eller tegn på det kan det være nyttig å ta kontakt med en psykolog for å få hjelp med problemene og bryte ut av avhengigheten.

Mer nylig har det imidlertid blitt stadig mer fokus på nyere typer av avhengighet som sex og pornoavhengighet, kjøpeavhenighet,  og dataspillavhengighet.

Populært i dag

Ingen artikler funnet