31. desember 2020 kl. 08:18
De fleste av oss opplever ubehag eller litt nervøsitet før man skal holde en presentasjon, delta i konkurranser eller ved innlevering av oppgaver. Dette skyldes at de fleste er litt redde for å gjøre feil, dumme seg ut og fremstå inkompetent – man ønsker å fremstå god nok. Som regel er denne nervøsiteten bare positivt da litt nervøsitet fører til at man forbereder seg, blir mer skjerpet og derfor leverer bedre. Men i noen tilfeller tar nervøsiteten og ubehaget overhånd og man kan kjenne sterkt ubehag allerede i det man får beskjed at man skal presentere noe, rett før og underveis. Dette kalles prestasjonsangst – som er en overdreven frykt for å skulle mislykkes når man skal prestere foran andre, med en gjennomgående følelse av at man ikke er god nok. Noe av det som fører til prestasjonsangst er en blanding av lav selvfølelse og at man stiller for høye krav til seg selv. Alt dette setter i gang negative tankemønstre og katastrofetanker som gjør at man lett havner i en vond sirkel som det kan være vanskelig å bryte ut av.
Når prestasjonsangsten tar overhånd kan det hindre oss i å prestere på det nivået man egentlig er i stand til, og i verste fall kan prestasjonsangst føre til at man rett og slett unngår disse situasjonene. For eksempel kan prestasjonsangsten bli så sterk at man utsetter presentasjoner, avbryter konkurranser eller får vansker med å ferdigstille oppgaver. Det å unngå de situasjonene som utløser prestasjonsangsten vil imidlertid kun bidra til at prestasjonsangsten vedvarer og kanskje forverres.
Det å kjenne på hjertebank, klump i magen, svette håndflater og hakkete stemme er ikke en god opplevelse å ha når man skal presentere for andre mennesker – særlig ikke når man i tillegg føler at man blir vurdert kritisk. Heldigvis finnes det tips man kan benytte seg av for å redusere disse negative følelsene:
Her er 5 tips mot prestasjonsangst som du kan prøve selv:
Det er viktig å huske på at man ikke blir kvitt prestasjonsangsten med en gang – dette er en prosess, og man må være forberedt på å øve for at det skal bli bedre. Hvis du føler at prestasjonsangsten hemmer deg i å prestere så godt som du kan, eller at den får deg til å unngå ting du burde gjøre, kan det være lurt å ta kontakt med en psykolog. Hos en online psykolog (psykolog på nett) kan du få en tilpasset behandling – hvor psykologen vil hjelpe deg i å bli bevisst det negative tankemønsteret og de negative tankene som oppstår. Psykologen vil så gi deg verktøy og teknikker tilpasset deg og din situasjon, og på den måten hjelpe deg i å endre prosessene som fører til prestasjonsangst.