24. desember 2020 kl. 10:24
Vi alle har vel funnet oss selv i situasjoner hvor vi gjør alt annet enn det vi i utgangspunktet skal gjøre. Spesielt når vi skal jobbe, studere, rydde eller vaske. Hva er det som gjør at vi soser oss inn i all verdens ting? Når vi i bunn og grunn vet at det er bare å begynne, så får man det gjort. Allikevel finner vi oss selv i å gjøre andre ting.
Prokrastinering handler om at man utsetter å begynne med noe til fordel for å gjøre man synes er mer lystbetont – mer interessant og gøy. Det er det man gjør når man i stede for å starte på et prosjekt eller en oppgave, velger å bruke tid på instagram, netflix, youtube eller google før man begynner. Det handler rett og slett om utsette arbeid man skal gjøre, og det er som regel en bevisst handling og omtales gjerne som en kronisk utsettelsesatferd.
De fleste av oss prokrastinerer fra tid til annen, men for noen kan omfanget av prokrastineringen og distraksjoner bli så stort at det utgjør et problem ved at det hindrer oss i å prestere på prosjekt eller oppgaver. Det er nødvendigvis ikke et problem i seg selv å prokrastinere, det handler bare om å begrense det, fordi utsetter man ting kan det ofte føre til til at man bare får mer å gjøre som igjen kan føre til stress.
Som regel er det en bevisst handling, hvor man utsetter stresset man føler på, men er det egentlig slik? Det er flere grunner til at vi prokrastinerer og her er noen av dem:
For mange har prokrastineringen blitt en vane, og vaner kan som kjent være vonde å vende. Kanskje du sier til deg selv at du jobber best under press? Er tanken om at man jobber best under press bare en unnskyldning man sier til seg selv for å utsette arbeidet til siste liten? Dette er nok kun en liten illusjon, for selv om presset kan være bra for noen så vil nok de fleste levere en bedre oppgave hvis de ikke jobber under høyt press om tid.
Prokrastinering gir som regel kun en kortsiktig gevinst, men oppgaven må fortsatt gjennomføres selv om man utsetter den. Ofte ender utsettelsen med at vi angrer på det etterpå og derfor kan det være nyttig å forsøke å minimere tiden som går med til å prokrastinere.
Her er noen tips som kan hjelpe deg å komme i gang å starte på oppgaven med en gang:
Det viktigste for å unngå stress og at man blir psykisk sliten av å utsette ting er å prioritere de riktige tingene. På denne måten får man tid til å gjøre de morsomme tingene underveis eller etterpå uten å ha en oppgave hengende over seg. Hvis du opplever at prokrastinering har blitt et så stort problem at det både går ut over arbeidet og deg selv, kan det være nyttig å ta kontakt med en psykolog på nett – som kan hjelpe deg å finne årsakene til prokrastineringen og finne de riktige teknikkene som kan hjelpe deg å stoppe.