Avhengig av dataspill?

24. desember 2020 kl. 11:05


I dag har dataspill blitt en stor del av hverdagen til barn, ungdom og mange voksne. For mange (ikke alle) kan dessverre mengden med tid som brukes til dataspill utvikle seg til å bli svært overdreven, og i noen tilfeller i den grad at det vil karakteriseres som avhengighet. I dag er dataspillavhengighet mest utbredt blant gutter og menn. I løpet av de siste årene har dataspillverdenen sett en bratt utvikling både mtp. format og teknologi, og fordi spillerne ofte skal samle poeng, bruke penger osv. for å oppgradere status og komme lenger i spillet, kan dataspillavhengighet på mange måter sammenlignes med spill/gamblingavhengighet.

 

I 2018 ble data- og videospillavhengighet oppført på Verdens helseorganisasjon (WHO) sin liste over psykiske lidelser – gaming disorder. Her spesifiseres det at avhengighet ikke avgjøres eller defineres av selve tidsbruken som går med til spillingen, men at det er hvordan spillet påvirker livet til hver enkelt som er det avgjørende. Spilleavhengighet assosieres med andre psykiske vansker som ensomhet, depresjon, hodepine og søvnforstyrrelser.

 

Mange av våre online psykologer har kompetanse og ferdigheter innen avhengighetsproblematikk.

Mer nylig har det imidlertid blitt stadig mer fokus på nyere typer av avhengighet som sex og pornoavhengighet, kjøpeavhenighet, og spilleavhengighet/gamblingavhengighet.

Populært i dag

Ingen artikler funnet