7 forslag til hvordan du kan gjøre din hverdag mer miljø- og klimavennlig

24. desember 2020 kl. 10:56 · 5 minutter å lese

Bonsai-tre

De fleste av oss vil så gjerne gjøre noe i hverdagen som kan bedre vår egen dårlige samvittighet. Klimaendringenes kompleksitet er for de fleste av oss veldig uoverskuelig, og det er vanskelig å endre egen forbrukeratferd. Det finnes imidlertid klimavennlige(re) alternativer til det meste, og her er 7 veldig overskuelige og konkrete forslag til hvordan du kan ende ditt eget forbruksmønster uten å måtte gi slipp på det som gjør livet ditt meningsfullt. Felles for alle forslagene er å være tro overfor det som betyr noe for deg, men å endre litt på hvordan du handler.

 

  1. Er det å reise verdifullt for deg? Finn alternative transportmidler til fly, eller opphold deg lenger på destinasjonen når du først er “tvunget” til å fly. Vær kritisk til tilbydere som prøver å “lokke” deg til å fly kloden rundt for å se forskjellige naturskatter “før det er for sent”. Sykkel, seilbåt, kajakk og gåturer gir deg nærkontakt med naturen (som det finnes masse av i Skandinavia). På nettet finnes det utallige oversikter over gode turområder, samt guider for eksempel turer tilpasset barn. Ikke minst er det å være ute i naturen særlig godt for den psykiske helsen din, og du gjør dermed noe bra for både din egen mentale velvære og naturen. Pass imidlertid på at du ikke etterlater deg søppel!
  2. Er du interessert i klær og mote? Vintage og gjenbruk har aldri vært mer aktuelt og trendy enn det er nå, og internett gjør det mulig for deg og orientere deg om hva som finnes hvor – men kjøp da helst lokalt så lenge det lar seg gjøre. Ellers oppstår det stadig flere og flere bæredyktige klesmerker med fokus på oppdatert design og materialer. Gjør deg kjent med materialer som ikke avgir plastfiber under vask, og kjøp klær med tidløst snitt og høy kvalitet. Arranger byttekveld med vennegjengen og kombiner bytt av klær med musikk og hygge. Så får du gratis oppdatert garderoben din samtidig som du får vært sosial.
  3. Er du også en av de som har blitt “avhengig” av TV-serier selv om du er klar over servernes enorme energiforbruk ved streaming? Velg én enkelt kvalitetsserie og se den ukentlig med venner eller familie – eller ta en tur på kino. Kunne ikke det være hyggelig? På kino er det også lettere å koble helt av fra en stressende hverdag, og vanskeligere å la seg distrahere av telefonen.
  4. Er du glad i “gadgets”? Kjøp brukt. Det finnes uendelig med pent brukt elektronikk, inkludert nyere modeller. I dag er dette også noe du kan få kjøpt av de kjente tele- og mobilleverandørene. For hver telefon, pc eller mac du overtar fra en annen, bidrar du litt til å redusere miljøbelastningen som følger med produksjonen av elektroniske varer. Husk imidlertid på å tømme dine egne elektroniske enheter for personlig innhold før du gir dem videre – få gjerne profesjonell hjelp av en elektronikkforhandler.
  5. Bytt ut områdepesifikke og giftige kjemikalier (eks til WC, kjøkken og bad) med all-over miljøvennlige alternativer som brunsepe, eddik, natron og bakepulver. Dette er en enkel og billig måte å få færre kjemikalier på huden, i lungene og i avløpet.
  6. Har du lyst til å bli kjent med andre kulturer, levemåter og språk?  Reis mindre hyppig men bli lenger på samme sted og lev blant de lokale. Vi er et av landene i verden med mest forbruk per innbygger så vi kan nok lære noe av å leve litt slik de gjør andre steder i verden. Ved å begrense transport- og hotellopphold vil du gjøre reisen din mer miljø- og klimavennlig. Men ønsker du virkelig å lære om andre kulturer, finnes sannsynligvis de beste mulighetene for dette seg akkurat der du er, uten at du trenger å fly en eneste kilometer. Andre mennesker er nemlig de beste ressursene, og ved å danne vennskap med mennesker fra andre kulturer får du mer kunnskap om geografi, språk og kultur enn hva du ville fått fra hvilken som helst turistferie.
  7. Vær ærlig og spør deg selv om du egentlig har bruk for denne reisen, tingen eller tjenesten? Vil den gjøre livet mitt så mye bedre at den ikke kan unnværes? Finnes det andre og bedre alternativer, som forskjellige utlånsordninger (f.eks. bibliotek), deleøkonomi (f.eks. delebiler), kollektive løsninger (f.eks. buss og tog) eller lokale alternativer (f.eks. matkasse med lokale grønnsaker)?

Del

Del